M/V Joola och M/S Estonia

1 863 döda - 64 överlevande

av Anders Björkman

Home

About us

Services

Contact info

News

Order books

Assbook


Det kan ju vara av intresse att veta varför lilla senegalflaggade M/S 'Joola' kapsejsade och sedan flöt upp och ned på det oskadade skrovet den 28 september 2002 utanför Gambia. Hennes deplacement var ca 2 150 ton och dödvikten 500 ton vid djupgående d=3.1 meter. Hennes metacentrum M var ca 5,9 meter över kölen K, KM=5,9 m.
Normalt var tyngdpunkten G ca 5,1 meter over kölen, KG=5,1 meter, vilket innebär att den berömda metacenterhöjden GM=0,8 m. 'Joola' kunde ta 580 passagerare, ca 40 ton levande vikt.
Med ovan deplacement och GM behövdes det ett moment 30 tonmeter för att kränga 'Joola' en grad! Om alla passagerare - 40 ton - trängdes på ena sidan - säg 210 tonmeter moment - krängde 'Joola' sju grader.Det var normalt. Skrovet var D = 4,1 meter djupt och toppen med överbyggnaden kom under vatten vid nio grader krängning.

Nu var tydligen 'Joola' överlastad - 2 000 passagerare, säg 60 extra ton högst upp, vilket höjde KG till 5,3 meter och minskade GM till 0,6 meter.

M/S Joola flyter upp och ned efter kapsejsning med överlevande fortfarande inne i skrovet! De överlevande kom aldrig ut! De drunknade ej! De kvävdes till döds!

Skeppet var fortfarande stabilt men den lösa, rörliga vikten ombord hade ökat till 100 ton. OK, passagerarna var spridda överallt - och färjan var upprätt. När 'Joola' kränger eller rullar i sjön kommer överbyggnaden ovanpå skrovet en meter över vattenlinjen under vatten, när krängningen >nio grader.
Överbyggnaden är vädertät och hjälper till att kränga tillbaka 'Joola' till upprätt lage. Med vädertät överbyggnad kan 'Joola' kränga/rulla nästan 45 grader, innan hon slår runt. Men om det kommer in vatten i överbyggnaden kapsejsar 'Joola' betydligt tidigare.

Det var det som skulle ha hänt 'Estonia' om visiret hade trillat av och rampen dragits ut och vatten kom in i överbyggnaden - det krängande momentet av vattnet i sidan leder till kapsejsning. Men det hände inte konstigt nog. 'Estonia' kapsejsade aldrig eller flöt upp och ner.


Säg att 'Joola' rullade ordentligt i stormen och att passagerarna - 100 ton - flyttades i snitt 6 meter i lä. Då uppstår ett permanent krängande moment 600 tonmeter. Antag att samtidigt lasten, säg 80 ton, flyttades en meter. Det totala krängande momentet blev 680 tonmeter och nu behövs bara 25 tonmeter moment att kränga 'Joola' en grad.

Plötsligt hade 'Joola' 20-25 graders permanent slagsida - och passagerarna kunde inte klättra upp i lovart. Istället halkade fler ner i lä och krängande momentet - och slagsidan - ökade. MEN - som tur var flyter 'Joola' ett tag på överbyggnaden - den är ju vädertät om alla fönster (ventiler) och dörrar (akterrampen) är stängda. Tyvärr, när 'Joola' nu rullar bara 20 grader i stormen, ett extra yttre rullmoment cirka 500 tonmeter, pga vågorna, kommer hela överbyggnaden under vatten - och hon slår runt och flyter upp och ned. Det tar en sekund. Hon sjunker inte - det sker inte vid kapsejsning. Hon flyter på luften inne i skrovet upp och ned. Som 'Jan Heweliusz' gjorde efter att ha kapsejsat. Tydligen flöt 'Joola' fortfarande uppochned länge efter olyckan. Kanske fanns det hundratals överlevande inne i skrovet?

Observera att samma förlopp inte inträffade med 'Estonia' 1994. Estonia kapsejsade aldrig pga vatten i överbyggnaden utan sjönk pga läckage i skrovet och öppna, vattentäta dörrar där. Senare var svenska flottan med och sprängde loss visiret under vatten.

Överbyggnaden är vädertät och hjälper till att kränga tillbaka 'Joola' till upprätt lage. Med vädertät överbyggnad kan 'Joola' kränga/rulla nästan 45 grader innan hon slår runt. Men om det kommer in vatten i överbyggnaden kapsejsar 'Joola' betydligt tidigare. Och att detta inträffar samma dag som medierna SPF bestämt sig för att ånyo ta sina chanser på att lura i vanligt folk i Sverige ett par av sina i sammanhanget gamla men välriktade lögner om haveriet och dess efterspel.

Men nu låg alltså senegalbåten 'Joola' där på förstasidorna (se bild t.h.) och bevisade genom hela sin skrämmande och tragiska existens att slutrapporten från 'Estonia's haverikommission (JAIC) varit helt igenom falsk, helt enkelt bara bluff och båg.

Flytkraften (luften inne i skrovet) balanserar 'Joola's vikt. Enligt JAIC (dvs om den tas på tekniskt allvar) skulle 'Estonia' ju förstås också ha legat och flutit med botten upp - inte sjunkit ner i dyn på 80 meter under den knappa halvtimma vilket vi ju väl känner till att hon faktiskt gjorde.

M/S Joola flyter upp och ned efter kapsejsning med överlevande fortfarande inne i skrovet! De överlevande kom aldrig ut! De drunknade ej! De kvävdes till döds!


Ännu värre, en fransk dykare var på plats efter Joolaolyckan och meddelade gråtande på internationella (franska) TV5 att han inte bara hämtade ut mer än 200 döda kroppar, han kunde fortfarande höra hur överlevande inne i det flytande skrovet knackade på det – de levde fortfarande där inne.

Att Senegalesiska föreningen i Sverige nu vänder sig till regeringen (Sahlin & Co) efter denna olycka är inte så svårt att förstå... men att man i samband med detta väljer att särskilt ange svenska erfarenheter av stödet till de anhöriga som skäl för sin vädjan - "erfarenheter" som i Sverige var resultatet av ett (för de anhöriga) mycket smärtsamt och (från makten) ytterst medvetet hanterat totalmisslyckande, något som till och med mainstreammedierna nogsamt har redovisat (eftersom det täckte över en myckenhet av annan information makten otroligt mycket obehagligare) - ja, detta är dock en smärre gåta.

Olyckan i Senegal ville naturligtvis ingen ha överhuvudtaget... och allra minst en svensk regering just nu. Men vi får se vad som kommer av detta och hur händelserna utnyttjas av Mona Sahlin. Heiwa Co har dock inga illusioner. Sahlin har ju alltid gjort vadsomhelst som krävs i mörkläggningsväg. Bilderbergidioten med politisk makt som hon alltid väljer att inte rätt använda.

Tillbaka till Heiwa Co start sida
Tillbaka till Heiwa Co Estoniasida

(publicerat 011002 av Heiwa Co - European Agency for Safety at Sea)