Olof Palme och M/S Estonia

funderingar om Lisbeth juni 2017 (och februari 2020)

Anders Björkman

Home

About us

Services

Contact info

News

Order books

Assbook


Vad kan Olof Palmemordet 1986 ha med M/S Estoniaförlisningen 1994 att göra? Båda händelserna är fortfarande ouppklarade 2020 ... men det finns kanske ett samband!

En person sköts ner på Sveavägens östra, isiga trottoar utanför Tunnelgatan i Stockholm en kall vinterkväll fredagen 860228 kl. 23.21.20, dvs för >33 år sedan. Det har senare angetts att det var Sveriges statsminister Olof Palme som mördades. Han och hans hustru Lisbeth hade varit på bio (Grand) och promenerade hem i nattkylan förföljda av mystiska personer med walkie-talkies, har det ryktats. M/S Estonia sjönk 8 år 7 månader senare.

Olof och Lisbeth promenerar alltså tillsammans, en okänd person störtar fram och skjuter två skott, Olof faller till marken, skytten springer iväg. Olof ligger på trottoaren med ryggen upp och näsan i snön. Svenska myndigheter konstaterade senare att anledningen var att en asocial, beväpnad person hade sett Palme och beslutat att skjuta honom!! Glöm folket med walkie-talkies. Här hittar ni en 2019 presentation av Olof Palme.

En jämngammal namne till mig råkade bevittna dramat. Hans kamrater hade just tagit ut pengar från en bankautomat på Sveavägen kl. 23.15 och 23.16 och Anders Björkman gick litet senare bakom två män och en kvinna, Lisbeth, på Sveavägens östra trottoar söderut utanför Tunnelgatan då gärnings-mannen till vänster sköt mannen i mitten kl. 23.21.20 och kanske även kvinnan Lisbeth till höger som bara tittade på. Skytten/mördaren försvann sedan till vänster in på Tunnelgatan. Många personer bevittnade dramat. Få ingrep naturligtvis. Själv sov jag gott efter skidåkning i franska sydalperna, där jag bor vid kusten sedan 1978.

Min namne Anders Björkman tog skydd vid dörren till Dekorimaaffären Tunnelgatan/Sveavägen och observerade vad som sedan hände, eller vad som inte hände. Han var mindre än tio meter från blodpölen! Anders Björkman gick inte fram för att titta på den skadade (?) eller hjälpa honom eller fråga hur han mådde. Anders Björkman gick inte heller fram till eller talade med Lisbeth. Anders Björkman lär inte ha talat med en enda person under 10 minuter, där han stod i första raden och observerade föreställningen tills polisen anlände. Han bara observerade. Varför inte?

Själv hade jag genast lämnat platsen.

Lisbeth har förhörts många gånger senare om vad som hände. Hon har aldrig uttalat sig om Anders Björkman eller att ha sett honom. Kanske den riktiga Lisbeth aldrig var på Tunnelgatan?

En ung kvinna, Anna Hage, reagerade helt annorlunda! Hon satt i baksätet på en bil som stannat riktning norrut vid ett rödljus, hörde inga skott men fattade att något hänt. Hon hoppade ur bilen, rusade fram, det var bara 10 meter, och försökte ge personen med näsan i snön och blodpölen hjärtmassage (!). Jaha! Hon borde nog ha kollat pulsen eller fått upp honom i sittande läge.

En herr Inge Mårelius stannade till med sin bil riktning österut vid ett rödljus på Tunnelgatan utanför/mitt emot Skandiahuset till vänster strax innan. Det skulle komma att förändra hans liv. Mitt framför ögonen på den då 31-årige musikläraren, 25 meter bort, mördades (?) statsminister Olof Palme.

"Klar avrättning - det fanns ingen som helst tvekan, det var en slakt ... han (gärningsmannen) var vältränad, mer åt elithållet, militär, någon som verkligen vet hur man ska utnyttja varenda del av sin kropp utan att bränna för mycket energi,"

säger Inge. Men han höll tyst om det i 30 år. Jaha! För det var kanske ingen avrättning! Bara ett teatermord! Teatermord? Ingen dör!

En herr Stig Engström, även kallad Skandiamannen, stämplade ut från Skandia 23.21. Skandia är huset utanför vilket dramat skedde. Han skyndade sig Sveavägen söderut bakom Björkman och Palme paret och mördaren för att hinna till tunnelbanan och då hörde han skotten. Han var den förste framme vid mordplatsen: det var han som för polisen angav mördarens flyktväg, men ändå fick han senare inte vara med vid polisens rekonstruktion av mordet. Stig vände personen i blodpölen för att underlätta andning (!) ... och talade med Lisbeth. Kanske Stig upptäckte att personen i blodpölen levde (!) och att Lisbeth inte verkade ledsen. Hursomhelst, Stigs observationer blev nervärderade under mordutredningens gång. Det föreslogs, tom, att det var Stig Engström som sköt! Jaha! Sverige som vanligt?

Den skjutne låg sedan hela tiden i sin blodpöl medan kvinnan sprang runt hysteriskt i sin kappa med skjuthål, alternativt kastade sig över den skjutne personen på marken för att kyssa hans blodstänkta ansikte, har det angetts. Hon meddelade att hon hette Lisbeth och att det var hennes man Olof, Sverige statsminister, som var skjuten. Lisbeth nämnde inte att hon själv hade blivit beskjuten. Några personer inkl. Anna Hage försökte tydligen ge personen i blodpölen första hjälpen genom att rulla honom på rygg, men ingen tänkte lyfta den skadade från den iskalla gatan till ett torrare, varmare ställe. Ingen försökte lugna Lisbeth och meddela att en taxichaufför som bevittnat dramat redan alarmerat riktig polis/ambulans/läkare via sin radio/telefon.

Minuterna gick! Svenskt rättsväsen och sjukvård behöver tid! Eller? Vad väntade man på?

Först kl. 23.30 dök en klantig, riktig polis Söderström (ej medlem i spektaklet?) upp i en polisbil som stoppats på Kungsgatan för att återställa ordningen, dvs (1) ta hand om den skadade och spärra av brottsplatsen/blodpölen, (2) beordra andra poliser att förfölja skytten som försvunnit 10 minuter tidigare (bättre sent än aldrig) och (3) förhöra huvudvittnet som kallade sig Lisbeth, innan hon for iväg med ambulansen.

Wikipedia har ett helt annat tidschema som är en efterkonstruktion och mörkläggning. Det är hur enkelt som helst att publicera vad som helst på Wikipedia. Alla är dock överens om att Olof fick ligga kvar i blodpölen.

Det hela verkar ju inte riktigt klokt. En person skjuts på öppen gata i Stockholm en vinterkväll och en massa folk bara tittar på eller försöker ge första hjälpen. Det finns naturligtvis 100-tals teorier om vem som sköt, mm.

Ett par minuter senare, kl. 23.32, dök äntligen en mystisk ambulans (#951) med chaufför och sjukvårdare men utan läkare upp, den skjutne lades på en bår och stoppades in i ambulansen, Lisbeth, iklädd mockakappa, hoppade in bredvid föraren i framsätet och ambulansen for iväg kl. 23.35 riktning Sabbatsbergs sjukhus ett par minuters bilväg bort.

Vad Lisbeth meddelade polis Söderström innan hon försvann från Tunnelgatan och vad hon talade om med ambulansföraren är okänt. Lisbeth vill inte höra talas om det.

Det finns 1 000-tals sidor med förhör/beskrivningar av olika Lisbeth, vittnen & Co, om vad som hände de fem sekunderna kring kl. 23.21.20, men inte mycket eller något alls om, vad som hände under tio minuter kl. 23.22 till kl. 23.32, där den skjutne (?) ligger i sin blodpöl och dör och väntar bli omhändertagen och ingen bryr sig om honom. Under

tio

minuter! Eller vad som hände i ambulansen.

Svensk sjukvård som bäst!

I princip finns det inga bevis att den skjutne var statsminister Olof Palme eller att den hysteriska kvinnan var hustru Lisbeth.

Det var bara dålig, urusel gatuteater.

Senare spärrades brottsplatsen eller scenen eller blodpölen av litet grann (10x10 m eller 100 m²) och lugnet var återställt. Vittnen förhördes. Anders Björkman var kvar hela tiden och förhördes av polisen. Anders Björkman åkte sedan hem och undrade vad han hade bevittnat under 20-30 minuter tre timmar tidigare. En revolution? En statskupp?

Hur som helst Sveriges statsminister försvann ur spelet!

Anders Björkman har senare förhörts flera gånger av polis. Inga frågor till honom vad Lisbeth gjorde under de tio minuterna efter skottlossningen och före polisens ankomst har ställts. Blodpölen var inte 100 m²! Inte ens 1 m²! Den var liten! Inga frågor om Lisbeths kappa har ställts!

Anna Hage togs direkt till polishuset för snabbt förhör och förhördes senare många gånger. Men det kan knappast kallas förhör! Polisen verkade inte intresserad av att Anna försökt rädda liv! Polisen och andra myndigheter var tydligen mer intresserade av andra saker, t.ex.om att liket inte levde? Anna blev sedan tvingad att spela med i dramat vid rättegången, dvs att ha bevittnat ett mord ... fast det vara bara ett teatermord. Ingen dog! Anna fattade inte att hon utnyttjades i vilseledningen. Mannen i blodpölen var ju frisk och levande hela tiden. Det borde Anna ha fattat! Naturligtvis frågade inte polisen om Lisbeths kappa; Varför skulle polisen göra det?

Någon brottsplatsundersökning lär aldrig ha ägt rum.

Typiskt svenskt.

Snösvängen var emellertid tidigt i farten nästa morgon och sopade bort all is, snö, kulor och skit som hundar, mördare och folk lämnat efter sig en fredagskväll. Jag har själv jobbat i Snösvängen 1962 eller när det var? Det var en mild vinter 62 utan varken snö eller is på gator och torg. Alla Stockholms kärringar och gubbar var jätteglada. Jag var sur. Fick aldrig svänga snö!

Ambulansen #951 skulle enligt uppgift åka till Sabbatsbergs sjukhusakut ett par minuters bilväg därifrån, men den kom aldrig fram. Anledning var att en annan ambulans (!) med nummer #912 hade redan anlänt till Sabbatsbergsakuten kl. 23.31 med en skadad, halvdöd, nerblodad person på en bår eskorterad av en tredje Lisbeth.

Mysteriet tätnar eftersom en fjärde (eller första?) Lisbeth (sannolikt den riktiga!) anlände i polisbil (!) till Sabbatsbergsakuten kl. 23.42 och sprang in för ta hand om sin döda man - varför undrar man! Hon bar nu en mörk tygkappa med slejf och kapuschong och fotograferades av en mediafotograf.

Alltså - en första Lisbeth gick på bio med P och sedan sprang en andra Lisbeth runt ett (levande?) lik P vid en blodpöl vid Tunnelgatan. En tredje Lisbeth var redan då på Sabbatsberg med annat lik P. Och litet senare dök den första Lisbeth i polisbil upp vid Sabbatsberg. De andra och tredje Lisbeth bara försvann. Ett gammalt teatertrick!

Hur?

Enkelt.

Olof och Lisbeth P går på bio utan bevakning. Sedan går de hem och försvinner. Under tiden blir ett annat Olof och Lisbeth P par beskjutet på öppen gata, etc., bla, bla, och en död Olof en levande Lisbeth körs ifrån en blodpöl!. Fast innan dess har en annan död Olof och Lisbeth redan anlänt till Sabbatsbergs sjukhus. Och Olof var inte död!

Journalisten Sven Anér har under mer än 30 år skrivit om detta mysterium med olika Lisbeths kappor och blivit utskrattad av svenska myndigheter och media, men ... den 27 Maj 2017 verkade det som om saken äntligen skulle bedömas i en särskild utredning ... om inte 13 juni 2017 ärendet har avskrivits. Anér tror att en svensk polisman verkligen sköt Palme och att polisen var involverad och mörklade utredningen, dvs Anér fattade aldrig att det var ett teatermord! Anér dog maj 2018 utan svar från myndigheterna men hans blog finns kvar. Det ouppklarade Palmefallet utreds fortfarande av svensk polis juni 2017 i en 31-årig förundersökning och oklara uppgifter skall faktiskt klaras ut bättre sent än aldrig ... men kanske polisen beslöt att skita i jobbet som vanligt ... sedan 32 år. De var ju med i teaterföreställningen 1986.

Inte kan en hysterisk Lisbeth (2) hoppa in i en ambulans med en skadad P kl. 23.35 vid Tunnelgatan med en kappa och sedan anlända i lugn och ro i en annan kappa kl. 23.42 i polisbil till Sabbatsberg, när en annan Lisbeth (3) kom dit redan 23.31 med en annan skadad P och hade förhörts av en polis! Vart tog ambulans #951 med den andra skadade vägen?

Ingen vet!

Man kan läsa mer om ovan i boken "En oväntad vändning" - ISBN 978-91-7527-156-9 av Claes Hedberg 2017.

Anledningen till röran är svenskt enkel. Skottlossningen på Sveavägens östra trottoar utanför Tunnelgatan var ett teatermord regisserat av en viss Hans Holmér och hans kumpan, ambassadör Carl Lidbom med hjälp av svenska, högerextremistiska, nazistiska SÄPO-poliser ... eller vanliga poliser? ..., som alla hatade Palme, och François Mitterrand, Frankrikes president, som gärna ställde upp för Lisbeth och de tre sönerna som var införstådda att spela med förstås.

SÄPO och vanliga polisen hade tränat i månader att kontrollera sambands- och ledningscentraler i Stockholm och säkra scenerna och transportlederna, så att 'skytten' kunde smita iväg, lik och olika Lisbeth bytas ut, mm, mm. Ingen skulle dö. Palme skulle bara förtidspensioneras på ett slott i franska Rhônedalens övre del nära Schweiz med sin senaste flickvän.

Fast det blev litet fel. Blodpölen blev för liten!

Falska poliser, falska åskådare och falsk ambulanspersonal var beredda att spela sina roller i dramat men ambulans (#951) anlände 7-8 minuter för sent (!) till platsen, där det levande liket fick ligga och spela död i issörjan för länge. Levande liket Olof och Lisbeth (båda skådisar) och personer som spelade andra roller skulle ju då snabbt ha försvunnit därifrån i den falska ambulansen och ingen riktig, klantig polis skulle ha dykt upp. En annan, falsk ambulans med ett riktigt, stulet lik och en annan Lisbeth hade ordnats, men de anlände alltså fem minuter för tidigt till Sabbatsbergsakuten för identifiering och undersökning.

Naturligtvis har inga lik eller Lisbethar eller blodpölar identifierats varken på Tunnelgatan/Sveavägen eller på Sabbatsberg.


Men, invänder väl nu vän av ordning, var inte en död Olof Palme ordentligt identifierad av Lisbeth, sönerna och svenska regeringsmedlemmar på Sabbatsbergs sjukhus cirka kl. 02.00 den 1 mars, 1986? Vad de fick se är oklart. Det finns inga bilder av liket före och efter rengöring av blod, mm. Det finns inga bilder av liket senare i en öppen kista innan locket skruvas fast som är seden i Frankrike. Sådana bilder skulle störa Lisbeth. Jag antar Lisbeth meddelade alla besökare att hon, Lisbeth, sett sin döde Olof ... och att det räckte. Typiskt svenskt. Den riktiga Lisbeth och sönerna var ju införstådda i det hela.

Hursomhelst, brottet eller vad det var - teatermordet! - skulle utredas och herr Holmér utsåg sig själv, mha den nye statsministern, till chefsutredare där han och hans kumpaner kunde förfalska tider och förhör som de ville. Lätt som en plätt. Massor av folk hade sett en person skjutas på Tunnelgatan och det uppgavs det var Palme. Det räckte. I Sverige gör folk vad de blir tillsagda. Lisbeth? Ingen frågade henne hur hon kunde flyga runt i Stockholm med olika kappor! Det fanns folks som angav att herr Holmér var redan på plats när teaterföreställningen startades med skottlossning.

Holmérs kumpan Lidbom fick senare bli chef för SÄPO och kunde där ta bort alla dokument som avslöjade teaterföreställningen.

Annan intressant läsning är sid 129 i boken:

"När Estonia sjönk 1994 omkom 63 poliser. De deltog på en konferens ombord på färjan. Fartygsolyckan blev ett dråpslag mot Palmeutredningen, vilket inte framkommit i media. Dammegård (2016) är övertygad om att flera av de omkomna poliserna hade kunskaper som skulle kunat avslöja osanningar kring Palmemordet. Dykare som varit nere i djupet och studerat fartygsskrovet har fått munkavle sedan de upptäckt ett stort uppfläkt hål under vattenlinen på styrbords sida. En kraftig explosion hade långt innan fartyget fick slagsida, hörts av besättningsmän och passagerare. Explosionen är enligt dykarna orsaken till att Estonia kantrade och sjönk. Fartyget måste helt enkelt ha utsatts för sabotage. ... Ansvariga politiker har gjort allt för att dölja detta faktum."

En hypotes är att för att bli av med alla polismedhjälpare till teatermordet på Palme 1986 och undvika utpressning och läckor var att helt enkelt sänka M/S Estonia 1994 med poliserna ombord. Om ni tror att det är osannolikt betänk att 45 andra oklara mord och dödsfall är förknippade med teatermordet på Palme 1986 (sid 123 i boken ovan). Det är förenat med livsfara att leva i Sverige. Vilken tur att jag inte gör det. Fy fan vilket land.

Om ni undrar hur Claes Hedberg fick reda på ovan, är det enkelt och svenskt. Claes har en vän, CL, i svenska vårdhemsbranschen som tar han om kriminellt belastade, mentalt störda personer, som istället för att låsas in i fängelse, bor i egna rum med egna möbler i vårdhem på landet, där de kan komma och gå som de vill ... allt på skattebetalarnas bekostnad.

I detta fall gällde det Lennart, en kriminell extremist/terrorist utan vänsterarm, som besökte SÄPO:s i Norrköpings kvällskurser i terrorism och blodpöler 1985/6, när han inte bodde flott hos CL i Valdemarsvik.

Den 27 februari 1986 rymde Lennart från vårdhemmet, men ringde CL kl. 06.00 den 1 mars 1986 och meddelade stolt att det var han, Lennart, som mördat Palme i Stockholm! CL fick naturligtvis en chock. Han hade ju meddelat kriminalvården, eller vad man kan kalla den, att Lennart hade rymt från vårdhemmet ... men den hade skrattat och tyckt att Lennart nog kommer tillbaka när pengarna är slut. Inget att oroa sig för. Lennart fångades naturligvis in ... och dömdes att bo på ett annat vårdhem.

Många vittnen hade faktiskt sett Lennart springa runt i centrala Stockholm, när teatermordet ägde rum. Lennart hade fått nys om Palmespektaklet i Norrköping där SÄPO tränade och ... ville spela huvudrollen i Stockholm. SÄPO, Holmér och andra poliser var inte glada. De hade ju en annan mentalt störd A-lagare för den rollen. Så det meddelades CL att Lennart faktiskt hade alibi för mordnatten. Holmér hittade på att Lennart suttit på krogen hela kvällen. Typiskt svenskt. Vittnen som sett Lennart fick veta att de var idioter.

Hur kommer detta spektakel att sluta? När Lisbeth dog oktober 2018, trodde man att en av hennes tre barn skulle meddela att det var teater 1986 men inget hände. Så det är bara att vänta vidare. Estonia? Vraket ligger ju där det ligger sedan 1994. Det är bara att dyka ner och inspektera styrbordsidan under vattenlinjen för eventuella skador. Jag ställer gärna upp som dykledare. Kostnadsfritt.

Men man borde nog utreda ambulans #951. Och skådisarna som spelade Olof och Lisbeth.

 

Tillbaka till Heiwa Co start sida
Tillbaka till Heiwa Co Estoniasida